Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2018. február 11., vasárnap

Árpás vargányaleves


Gombából nagyon sokféle módon készíthető leves. Ha valaki olyan szerencsés, hogy erdei gombához, éppen vargányához jut, akkor érdemes vele kísérletezni, hozzátéve, hogy egyszerűen elkészítve a legnagyszerűbbek ezek a hozzávalók. Martha Stewart egyik műsorában láttam ezt a receptet, azt felidézve készítettem el.


Hozzávalók:

2,5 dkg szárított vargánya
15 dkg hántolt árpa (gersli)
15 dkg apró szemű csiperke (barna csiperke)
2 szál sárgarépa
3 db zellerszál
marhahús alaplé (hiányában víz is megfelelő)
tejföl
liszt
só, bors

Elkészítése:

A szárított vargányát bő vízbe áztatjuk fél órára, majd azt követően fél órát főzzük (a recept szárított gombával mutatta a levest, én is ebből készítettem, gondolom friss gomba is jó hozzá, bár így talán koncentráltabb az íze).

A gerslit bő sós vízben puhára főzzük (kb 30-40 perc).

A sárgarépát és a szárzellert egyforma darabokra aprítjuk, a gombát negyedeljük (ha apró, ha nagyobb, akkor a répa és szárzeller méretére vágjuk), majd nagyon forró serpenyőben pár perc alatt kevés olajon aranybarnára pirítjuk, a megfőtt szárított vargányát feldaraboljuk.

Olívaolajban párolni kezdjük a répát, majd rádobjuk a szárzellert, ahogy puhulásnak indultak a zöldségek, akkor rátesszük a megfőtt gerslit, a gombákat, ráöntjük a vargánya főzővizét, felöntjük marha alaplével, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, míg minden megpuhul.

Tejfölt pici liszttel elkeverünk, majd hőkiegyenlítéssel behabarjuk a levest.

Forrón tálaljuk.

Egyszerű, de nagyszerű...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...