Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2017. május 14., vasárnap

Sajttorta


Már szerettem volna egy ideje "klasszikus" sajttortát készíteni, de valahogyan eddig mindig elmaradt. Most rászántam magam végre és rögtön szembesültem is egy apró problémával. Rákerestem az interneten a "New York-i sajttorta" szóra, amely következtében az összes eredeti verzióra rábukkantam, ami legalább százféle volt. Milyen jó, hogy mindenki tudni véli az igazi receptet (tejföllel..., no mindegy), így mivel a sok eredeti közül nem tudtam választani, ismét eljött a kísérletezés ideje. Szerencsére összejött és örömmel teszem közé a receptet, amire nem mondom, hogy eredeti, azt sem mondom, hogy New York-i, csak annyit, hogy hihetetlenül finom.


Hozzávalók:

75 dkg zsíros krémsajt (esetemben mascarpone)
20 dkg zsíros tejföl
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
3 egész tojás
1 tojás sárgája
3 csapott evőkanál finomliszt
csipet só

25 dkg zabkeksz
12,5 dkg vaj

25 dkg eper

24 cm-es tortaforma

Elkészítése:

Első lépés a kekszből készülő alap előkészítése. A zabkekszet ledaráljuk, vagy bármilyen tetszőleges módszerrel finomra aprítjuk, majd az olvasztott vajjal összekeverjük és a kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk egyenletesen. A kekszalapot ezt követően a 180 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőbe toljuk 10 percre, hogy kapjon egy kis színt. Amíg sül, előkészítjük a lényeget, a krémet.

Ha eltelt az idő, az alapot kivesszük és a hőt 160 °C-ra mérsékeljük.

A krém elkészítésnél az a legfontosabb, hogy türelmesek legyünk. Lazának és könnyednek kell lennie, de nem túlzottan levegősnek, hogy sütés után ne legyen lyukacsos, mint a sajt. A krémsajtot összedolgozzuk a porcukorral (én a mixer legkisebb fokozatán dolgoztam végig), majd mehet bele a vaníliás cukor, a tejföl, a csipet só, majd az átszitált liszt és végül egyesével a tojások és a plusz sárgája.

Miután mindent szépen eldolgoztunk, könnyed, de nem túl levegős, ráborítjuk az alapra, szépen eligazgatjuk a tetejét és a biztonság kedvéért párszor visszaejtjük a konyhapultra, hogy kiszabadítsuk az esetleg mégis benne rekedt levegőt.

A sütőbe kerüljön víz, mert gőzölve sütjük a tésztát, tehát vagy öntsünk a sütő aljába közvetlenül, ha olyan kialakítású, vagy egy hőálló edényben rakjunk be vizet és mehet be a sütemény is pontosan 45 percre, légkeverésen.

Ha eltelt az idő, a torta megsült. Ha hozzáérünk, kicsit rezgősnek, tapadósnak fog tűnni, mert az, de így jó. A megsült tortát nem szabad kivenni a sütőből azonnal, hagyni kell egy órát hűlni úgy, hogy kinyitjuk a kikapcsolt sütő ajtaját. Egy óra múlva kivesszük és megvárjuk, míg teljesen kihűl, aztán mehet a hűtőszekrénybe pár órára, amíg teljesen áthűl és fogyaszthatóvá válik. Mielőtt a kapcsos tortaforma oldalát leszedjük, egy tompa késsel vágjuk körbe a tortát, hogy minél szebb felületet kapjunk és elváljon a sütemény a formától.

A kész tortából cikkeket vágunk, friss eperrel és epervelővel tálaljuk, esetleg ehető aranyporral megszórjuk a pucc kedvéért.

2 megjegyzés:

  1. Szia,
    Szuper otletes receptjeid vannak.... Imadom oket.

    Ha van kedved nezzel be hozzam :
    https://csillagbook.blogspot.ro

    Jo fozocskezest!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...