Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2016. június 7., kedd

Quiche Lorraine

... avagy francia hagymás lepény. Egy hihetetlenül egyszerű, nagyon tápláló étel. Nagyszerűsége abban is áll, hogy a töltelék a hagymán kívül bármilyen kedvünk szerinti zöldség is lehet, szabadon használhatjuk a fantáziánkat. Érdemes elkészíteni, akár vendégváró fogás is lehet, de egy kirándulásra is magunkkal vihetjük szendvics helyett.

Hozzávalók (sütőedényünk méretétől függően, a hozzávalók egy kb 25 cm-es formát töltenek meg, 8 személyre elegendő, persze étvágytól függően):

1 kg vöröshagyma (lehet vegyesen is, lilahagyma, póré, bármilyen, ízlésünk szerinti hagyma)
3 dl zsíros tejszín
2 nagyobb egész tojás
olívaolaj, só, bors, kakukkfű
egy csomag gyúrt tészta (készen kapható, ugyan az, ami bármilyen pitéhez használható)

 Elkészítése:

Tekintve, hogy nagyon jó minőségű tészták kaphatóak, így nem érdemes a tésztával bajlódnunk (ha mégis, akkor 20 dkg finomliszt, 5 dkg hideg vaj, 2 tojássárga és némi hideg víz összegyúrásával magunk is elkészíthetjük).
Mivel ez a tészta elég zsiradékot tartalmaz, így egyszerűen csak a hullámos szélű piteformába igazítjuk a tésztát, a közepébe rakunk egy sütőpapír darabot, teszünk bele valami nehezéket (például rizst, babot, amit később még ilyen célra felhasználhatunk), vagy megszurkáljuk az alját és 190 °C-os sütőben 10 perc alatt elősütjük. Ha a szurkálás ellenére felpúposodna a belseje, akkor óvatosan nyomkodjuk le (vigyázva a forró gőzre). Ha kezd színesedni a tészta, akkor rendben van, nem kell tovább sütni.

Készítsük el a tölteléket, esetünkben hagymából. A hagymát félfőre vágjuk, majd egy nagyobb méretű serpenyőben közepes tűzön aranybarnára sütjük a hagymát, közben sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel. Amikor szép színe lesz, karamellizálódott már a hagyma, lehúzzuk a tűzről. A zsíros tejszínt elhabarjuk a tojásokkal, sózzuk, borsozzuk, majd a hagymára öntjük és alaposan összeforgatjuk. Érdemes ilyenkor megkóstolni és szükség szerint tovább ízesíteni.

A kész tölteléket a félig megsült tésztára borítjuk, szépen elegyengetjük, a legjobb, ha a pereméig ér (ha kimaradna a töltelék, akkor egy tojásos omletthez felhasználhatjuk), majd a 185 °C-os sütőbe toljuk alsó sütés+légkeverés funkción, ahol nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. Akkor van készen, ha a tészta a kilátszó részeken aranybarna színű, a töltelék tapintásra rugalmas, egyben van. Ha nem érte el a megfelelő állagát ennyi idő alatt, akkor tovább sütjük a kívánt állag eléréséig.

Hagyjuk picit hűlni, majd a formából kicsúsztatjuk, illetve ha levehető aljú formánk van, kiemeljük az aljával (a legegyszerűbben úgy szedhetjük ki a sima formából, hogy ne törjük össze, hogy egy nagy tányérra átfordítjuk, majd egy másik tányérra átfordítva máris 8 részre szelhető és fogyasztható).

Ennyi az egész. Érdemes próbálkozni, készíthetjük cukkinivel, padlizsánnal, tökkel, vegyesen, amilyen zöldséggel kívánjuk. Kerülhet alá húsos szalonna is, aminek a kiolvadt zsírján sütjük meg a zöldségeket, nem fogja elrontani...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...