Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2016. május 1., vasárnap

Gombapaprikás

Úgy emlékeztem, hogy a gombapaprikás szerepel már a blogon, de nem találtam, így most felkerül. Ez is a pár hozzávalóból, egyszerűen elkészíthető ételek csoportjába tartozik. Pörkölt akkor lenne, ha csak a hagymás-paprikás zsírra menne a gomba, majd kevés vízzel puhára párolnánk. Attól lesz paprikás, hogy a mártás kap egy kellemes tejfölös habarást és esetemben egy turmixolást, hogy szép, selymes állagú legyen, így egy gazdag szósz lesz a gomba alatt. Illetve esetemben van még benne egy apró csavar, ez majd a receptből kiderül. Adhatunk mellé tésztát, rizst, krumplit, de egyszerűen friss kenyérrel is kiváló ebéd.
A gomba az egyik olyan hozzávaló talán, amit nem lehet megunni. Változatos hozzávaló, változatos elkészítési módokkal. Ne féljünk kísérletezni. Ez azoknak is szól, akik nem szeretik a gombát. Érdemes megkóstolni és rájönni, milyen csodálatos alapanyag.

Hozzávalók (2 személyre):

25 dkg gomba (apróbb szemű csiperke, de ízlésünk szerint bármilyen fajta)
1 nagyobb fej vöröshagyma
olívaolaj
víz
pár evőkanál zsíros tejföl
1 púpos evőkanál finomliszt
1 csokor petrezselyem zöldje
só, bors, paprika

Elkészítése:

Kezdem is az apró csavarral. Tehát a paprikásnál a legnagyobb mutatvány, hogy a végén a mártás szép sima, bársonyos állagú legyen. Ezt mondjuk csirkénél viszonylag egyszerű kivitelezni, hiszen a csirkedarabokat könnyedén kiemelhetjük a pörkölt alapból, majd a szószt elkészítve mehet vissza. Mi legyen a gomba esetében? Azt találtam ki, hogy olívaolajon puhára párolom a finomra vágott vöröshagymát, majd mehet rá pirospaprika, kevés víz, só, bors (esetleg húsleves kocka, hogy tartalmasabb ízű legyen), majd fél óra főzést követően mikor a hagyma megpuhult, behabarjuk (tejföl+liszt csomómentesen elkeverve, pici a forró léből, simára keverni, majd vissza az alapba és jól kiforralni). Habarás után, mikor alaposan kiforraltuk, lehet rúdmixerrel homogenizálni, szép, sima állagú mártás elérése a cél. És hol a gomba? Nos a gomba nagyobb darabokban, hogy a végén legyen mire ráharapni kevés olívaolajon zsírjára pirítva kevés sóval és frissen őrölt borssal mehet a kész mártásba. Ha a gomba zsírjára sül, akkor tutira megpuhult és készen van. Ha beletettük az így elkészített gombát a mártásba, akkor átforgatjuk, pár percig még gyenge tűzön forraljuk és megszórjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjével.

Érdemes kipróbálni így is, nagyon finom.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...