Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2016. április 3., vasárnap

Egyszerű omlós perec

Ez a perec a gyerekkoromat idézi (amikor még mindennek olyan íze volt, amiről szoktuk mondani, hogy régen más íze volt mindennek...), akkor sokszor ettem ilyet, ha jól tudom lakodalmas süti is, mert sokáig eláll és nagyon finom. Aztán a feledés homályába veszett a dolog részemről, mígnem a jó édes anyukám megajándékozott egy pereckiszúróval. Akkor rögtön jöttek az emlékek és alig vártam, hogy készíthessek finom omlós pereceket. Ez a sütemény is olyan, amely receptjének ismeretlen a szerzője, de szerencsére fennmaradt és várhatóan még sok generáció élvezheti, nem vész a feledés homályába.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
15 dkg reszelt trappista sajt
1 evőkanál tej
1 kis pohár tejföl (ami régen 2 dl-es volt) 
1 nagyobb tojás
1 csomag szalalkáli
3/4 evőkanál só
1 evőkanál (őrölt) kömény 

+ pereckiszúró forma

A tetejére:

1 kisebb tojás
ízlés szerint (őrölt) kömény, szezámmag, lenmag, egész mák, reszelt sajt

Elkészítése:

A hozzávalókból tésztát gyúrunk. A tészta ne ragadjon, sajnos manapság már semmi nem olyan kiszerelésben kapható, mint régen, így előfordulhat, hogy elsőre nem jön össze a megfelelő állag, de pici tejföllel, tejjel, esetleg liszttel hamar korrigálható a dolog.
Ha tészta elérte a megfelelő rugalmas állagát és nem ragadós, lefedjük, hogy ne száradjon ki és két órára félretesszük, hogy kipihenje magát.

2 óra pihentetés után lisztezett deszkára borítva nagyjából 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd pereckiszúróval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tetejét felvert tojással megkenjük és ízlés szerint a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, vagy valamilyen maggal.

A kész pereceket 200 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben (gázon nagy fokozaton) 12 percet sütjük (vagy míg szép világos barna lesz).

Tekintettel arra, hogy a sütemény tésztájában szalalkáli van, nagyon figyeljünk a sütésnél! A sütőajtó kinyitásakor erős, ammónia szagú gőz csapódik ki, így óvatosan nyissuk ki a sütő ajtaját. A szúrós szag eltűnik, utóíz nem marad utána mire kihűl a perec és fogyasztható az eredmény.

.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...