Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. május 17., szombat

Konfitált kacsa

Nagyon szeretem ezt az ételkészítési módot, mert annyira puha, szaftos, ínycsiklandozó az eredmény, hogy semmi nem tudja felülmúlni. A múltkori lazac után, most a kacsacomb következett. Elmondhatatlan élményt okoz az így elkészített hús fogyasztása, bár időigényes, de azért egyszerű a dolog.

Hozzávalók (4 személyre):

4 db hízott kacsacomb (libacomb)
0,5-0,75 kg kacsazsír (libazsír, de finom házi sertészsír is megfelelő)
só, bors

Elkészítése:

A kacsacombokat tisztítsuk meg, töröljük szárazra, majd sózzuk és borsozzuk gazdagon (lehetőség szerint frissen őröljük rá a borsot). Tegyük egy megfelelő méretű lábasba a zsírt, majd tegyük fel a tűzhelyre és kezdjük óvatosan melegíteni. A konfitálás lényege, hogy a zsírban megfőzzük a húst, nem pedig megsütjük, így nem szabad túlzottan melegnek lennie, csak éppen pötyögni, mint amikor húslevest főzünk. Ez a hőmérséklet 80-90 °C körül mozog. Mivel nincs otthon feltétlenül ételhőmérő, így amikor elolvadt a zsír, tegyük bele a combokat, majd a tűz hőmérsékletét állítva állítsuk be a kellő hőmérsékletet. Ezt egyszerűen látni fogjuk, mert csendesen, óvatosan pötyörészik majd. Ha ezt a pontot megtaláltuk, akkor fedjük le az edényünket, majd hagyjuk magára körülbelül 2-3 órára (a hús minőségétől függ az idő). Ha az edényünk olyan fajta, akár a sütőbe is betolhatjuk. Akkor lesz a megfelelő, ha a hús szinte le akar esni a csontról.

Ha elértük ezt az állapotot, akkor a biztonság kedvéért, hogy ne essen szét a hús, szűrőlapáttal emeljük ki a zsírból. Tekintve, hogy a kacsacomb bőre kiváló csemege, de csak ropogósra sülve finom, így a combokat tegyük egy tepsibe és rakjuk be a tűzhelybe a grill alá 250 °C-on és 5-10 percig grillezzük, amíg a bőre finom ropogósra pirul. Aki nem szereti a bőrét szedje le és dobja ki. Ebben az esetben egyszerűbb a tálalás is, ha előtte a bőrével együtt a csontokat is kiszedjük a húsból és így kerül a tányérra. De azért a pirosra sült ropogós bőrrel az igazi...

Kacsánk mellé készíthetünk párolt lilakáposztát és hagymás tört krumplit, de friss puha kenyérrel, rizzsel, de akár krumplifánkkal is fogyaszthatjuk, bármivel, amit kívánunk hozzá.

Konfitálásra fel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...