Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. február 16., vasárnap

Konfitált lazac

Kevés halat eszünk sajnos. Pedig egészséges és finom. Talán azért van így, mert a halhús ára vetekszik a csirke-, sertés-, sőt, a marhahús árával, egyes halak esetében pedig bőven meghaladja a legdrágább áron kínált húsokét, így lehet, hogy annyira nem is meglepő a kevés halhús fogyasztása. Ez az árproblematika frekventáltan igaz a lazacra is, így tényleg csak ünnepnapokon -vagy még akkor sem- kerül az asztalra. Ugyan most nincs ünnep, de megkívántam a halat, ezért lazacot készítettem. Konfitálva. Kacsát készítettem már így korábban (még mielőtt a recepteket megosztottam a "világgal"), amely nagyon finom volt, a hús szinte szétolvadt az ember szájában, annyira szaftos és puha lett. Gondoltam a lazac is finom lesz így. Az volt. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók (egy főre):

25 dkg lazac (derékból készült filé, a patkót nem javaslom)
2 közepes szem krumpli
0,5 liter étolaj
1 evőkanál majonéz
1 teáskanál torma
só, bors, kapor

Elkészítése:

A konfitálás egy borzasztóan egyszerű dolog. Ha nem halról szól a történet, akkor eltarthat órákig is, de halhús esetében, tekintve, hogy könnyű szerkezetű, negyed óra az egész. A lényeg, hogy a húst, adott esetben a lazacot lassan, pötyögve abáljuk a meleg, de nem forró olajban. Az olaj hőmérséklete 80 °C körül legyen.

Szükségünk van egy kisebb edényre, éppen akkorára, amekkorába a halszelet majd kényelmesen belefér. A legalkalmasabb edény talán egy gyorsforraló.

Először kezdjünk a krumplival. A megtisztított krumplit nagyon vékony szeletekre vágjuk, akár uborkagyalun is letolhatjuk, így biztosan egyforma vastag szeleteket kapunk. Ha az olaj elérte a kellő hőfokot, akkor a krumpliszeleteket beletesszük. Onnan tudhatjuk, hogy az olaj nem túl forró, hanem éppen a kívánt hőmérsékletű, ha beletesszük a krumplit, akkor nem kell, hogy zubogjon, hanem éppen gyöngyözzön, mint amikor húslevest főzünk. Az olajba rakott krumplit 10 percig abáljuk, majd kiszedjük, a felesleges olajat felitatjuk, majd melegen tartjuk, míg a hal is elkészül (a sütőben 40 °C-on szépen várhat pár percet).

Ha a krumplit kiszedtük, következhet a lazac. A hal bőrét ne szedjük le, mert egyben tartja a húst. A szálkákat viszont húzkodjuk ki, ha az ujjunkkal végigsimítjuk, akkor érezzük, hogy hol maradt benne szálka, amit egy csipesszel egyszerűen kihúzhatunk. Érdemes ezt megcsinálni, hogy evésnél ne kelljen vele foglalkozni.
Az előkészített halat sózzuk, őrölünk rá frissen borsot, aztán a krumpli helyére csúsztatjuk a meleg, de nem forró olajba. Éppen azt a "gyenge pezsgést" kell csak látnunk, mint a krumpli esetében. 10 percig hagyjuk abálódni.

Míg a hal készül, addig a majonézt és a reszelt tormát alaposan kikeverjük. Ha majonézes tormánk van készen, annál jobb...

Ha eltelt a 10 perc, akkor a halat kiemeljük az olajból, majd a felesleget felitatjuk.

Tálalhatunk.

A finom puha és szaftos krumpliszeletkéinket egy tányérra helyezzük, gusztusosan elrendezzük, majd gyengéden megsózzuk, borsozzuk. Erre a krumpliágyra fektetjük a halat, aminek előtte a bőrét lehúztuk. Aki akarja megeheti, de én nem szeretem így a halbőrt, mert nem elég ropogós. De ez ízlés dolga. A krumpliágyra fektetett halat ismét gyengéden megsózzuk, tekerünk még egy kis borsot rá, majd a tetejére halmozunk egy adag tormás majonézt. Utolsó mozzanatként szárított kaporral meghintjük és fogyaszthatjuk is. Jól csúszik hozzá egy pohárka finom fehérbor.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...