Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2014. január 19., vasárnap

Pozsonyi kifli és mákos patkó

Karácsonykor sikerült betankolni mákból és dióból, így bőven akadt a kamrában. Először egy egyszerű bögrés mákosra gondoltam, de eszembe jutott a pozsonyi kifli. Ez ugyan diótöltelékkel készül, de ugyan abból a tésztából lehet mákos patkót is készíteni, így erre a süteményre esett a választásom.
Nem mondom, hogy egyszerű elkészíteni, de annyira nem is bonyolult, inkább az időt kell rászánni.

Hozzávalók:

Tésztához:

50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
2 tojás
5 dkg cukor
1 csomag szárított élesztő (mert éppen ez volt a kamrában, friss élesztőből 2 dkg-ra van szükség)
1-2 dl tej
csipet só

Töltelékhez:

diótöltelék: 30 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 2 dl víz, ízlés szerint mazsola

máktöltelék: 30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg búzadara, ízlés szerint egy citrom lereszelt héja

Kenéshez: 2 tojás

Elkészítése:

Kezdjük a töltelék elkészítésével, mert hidegen kell majd felhasználni.
Mind a két töltelék ugyan úgy készül. A cukorral felforraljuk a folyadékot, majd mehet be a többi hozzávaló. Alaposan elkeverjük és hagyjuk hűlni.

1 dl tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd a szárított élesztőt beleszórjuk (vagy a frisset belemorzsoljuk) és hagyjuk, hogy beinduljon. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk az elhabart tojásokat, a csipet sót, majd a felfuttatott élesztőt.
Megdagasztjuk a tésztát. A tejet nem kell mindet egyszerre hozzáadni, mert a liszt eltérő minősége miatt van, hogy kevesebb, de előfordul, hogy több kell hozzá. Dagasztás közben adagoljuk tehát a tejet. A tésztának rugalmasnak kell lennie. Ne legyen túl puha a tészta, mert sütésnél nagyobb hajlandósága lesz arra, hogy kirepedjen. A bedagasztott tésztát egy fél órát pihentetjük hideg helyen. Nem kell keleszteni.

Fél óra múlva, amikor a tészta kipihente magát, 4 dkg-os egyforma darabokat csípünk le belőle. Egy ekkora adag tésztából 30 darab kis golyó jön ki nagyságrendileg.

A tésztagolyócskáinkat ellapogatjuk, majd oválisra nyújtjuk. A töltelékből hosszúkás formát mintázunk, majd a tészta egyik oldalára tesszük, egészen a szélére. Vigyázzunk, nehogy túl sok tölteléket tegyünk bele, mert ettől is repedhet majd sütéskor. 2-3 dkg töltelék kerüljön egy tésztába.
Tehát a töltelékre ráhajtjuk a tésztát, majd szorosan felcsavarjuk. A felcsavart megtöltött tésztát aztán a deszkán hengergetjük kicsit, hogy szép szivar alakú legyen. Pozsonyi kifli esetében kifli alakúra formázzuk ezt a szivarkát, a mákos patkó esetén pedig patkó alakúra. Próbáljuk meg a formázást úgy elvégezni, hogy amikor majd tepsire kerül a tészta, akkor az "illesztési vonal" alulra kerüljön.

A kész süteményeket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd mindegyiket megkenjük a kenéshez félretett és szétválasztott tojások sárgájával. A tojássárgával megkent süteményeket azután 20 percre berakjuk a hűtőbe (vagy a hideg kamrába), hagyjuk, hogy szépen megszikkadjon a kenés.

Ha eltelt a 20 perc, akkor kivesszük a hűtőből, majd megkenjük a kenéshez félretett és szétválasztott tojások fehérjével, amit gyengéden verjünk fel előtte.

Ismét hagyjuk 10 percig pihenni, de már nem kell hidegre tenni.

Közben a sütőt kapcsoljuk be és légkeverésen melegítsük elő 160 °C-ra (gázon közepes hőfok).

10 perc múlva toljuk a süteményt a meleg sütőbe, ahol 25 perc alatt szép barnára sütjük. Mielőtt betesszük a sütőbe, ne felejtsük el az oldalát sűrűn megszurkálni egy fogpiszkálóval, a repedést megelőzendő.

A kész süteményeket hagyjuk langyosra hűlni és fogyaszthatjuk is.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...