Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2013. október 20., vasárnap

Szőlőlekvár

Ez egy olyan lekvár, ami igazából nem vajas kenyérre, vagy kalácsra való -bár így is nagyon finom-, hanem inkább sült húsok kiváló kísérője lehet. Nagyon egyszerű elkészíteni és érdemes belevágni, aki szereti a különleges dolgokat. Ami viszont nagyon fontos, hogy borszőlő kell hozzá, finom, édes, zamatos borszőlő, mert csak a borszőlőnek van meg az a plusz aromája, ami nem csak egyszerűen édes, hanem valóban igazi szőlőízt lehet érezni.

Hozzávalók:

2 kg kék borszőlő (mindegy milyen, minél zamatosabb, annál jobb)
30 dkg cukor
2 csomag zselésítő anyag

Elkészítése:

A szőlőt megmossuk, leszemezzük, majd egy edénybe tesszük és megszórjuk a cukor felével és úgy hagyjuk pár órára, hogy a cukor kicsit megdolgozza a szemeket.

Amikor már látható, hogy a cukor dolgozni kezdett, akkor egy megfelelő méretű fazékba tesszük a szemeket, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, amiből 2 evőkanállal félre teszünk és felforraljuk. Miután felforrt, közepesre vesszük a tüzet és az egészet rommá főzzük. Ez szőlőtől függ, nekem 20 perc alatt teljesen szétfőtt az egész. Ezt követően egy szitán átpasszírozzuk az anyagot, hogy megszabaduljunk a magoktól és a szőlőszemek bőrszerű héjától. Annyira passzírozzuk, amennyire csak tudjuk, hogy a lehető legtöbb nedvet kinyerjük.

A visszamaradt szőlőesszenciát visszatesszük a tűzre, a zselésítő anyagot (mindegy milyen márka) elkeverjük a félretett 2 kanál cukorral, majd a rotyogó anyaghoz öntjük és 10 percig nagy tűzön főzzük folyamatosan kevergetve (ha valaki lágyabb, folyósabb eredményt szeretne, akkor csak egy tasak zselésítőt használjon).

Ha eltelt a 10 perc, akkor kimosott, kiforrázott üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a tetejüket, majd fejre állítjuk az üvegeket 5 percre. 5 perc elteltével talpára állítjuk és rakhatjuk a kamrába a kész szőlőlekvárunkat, amely ahogy hűl, úgy fog szépen megkötni.

Az eredmény egy nagyon mély lilás-kékes színű, sűrű, intenzív szőlő aromájú lekvár (zselé).

Nekem nagyon finom, valóban édes szőlőt sikerült kifognom, de érdemes megkóstolni, ha kevés lenne a fent megadott cukor mennyiség, akkor ízlésünk szerint korrigálhatjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...