Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. december 23., vasárnap

Halászlé

A halászlével pont úgy voltam, mint a bejglivel, sőt, még annál is "úgyabban". Évekig nem főztem, mert féltem, hogy pont olyan rossz lesz, mint némelyik étteremben (halászcsárdában). Aztán több évnyi erőgyűjtés, szakirodalmi böngészés és próbálkozás után végre belefogtam a halászlé projektbe és egész jól kezd alakulni a dolog. Valószínű, hogy a nagy halléfőző tájegységekről származó mesterek lekaparják magukat, akik nagy gyakorlattal és kisujjból kirázzák ezt az ételt, de pont az egyszerűsége miatt olyan bonyolult, hogy mindenki azt hiszi, hogy ő főzi a legjobban, az övé a legfinomabb, aztán mégse. Én egyszerűen csak megelégedetten ülök le egy tányér forró hallé mellé, mert talán nem a legautentikusabb, ahogyan csinálom, de az íze -legalábbis számomra- megfelelő, így bátran merem ajánlani.

Hozzávalók:

1 ponty (esetemben 2,5 kg)
halhús kilogrammonként 1 nagy fej vöröshagyma és 1 gerezd fokhagyma
fél marék szemes bors
halászlé kocka, só

Elkészítése:

Mivel az egyik gondom ezzel az étellel sokáig az volt, hogy azok a bizonyos "patkók" elvették az egésztől az étvágyamat, az első és legfontosabb, hogy patkómentes hallét kellett főznöm. Mire leszöszöltem a húst a szálkákról pont kihűlt a lé és már nem volt hozzá gusztusom. Így először is mindenkinek azt javaslom, hogy filézze ki a halat, hagyja a patkókat, mert sokkal nagyobb élvezeti értéke lesz az ételnek, ha nem kell a szálkákkal bíbelődnünk.

Első lépésként tehát filézzük ki a halat (illetve előtte szabaduljunk meg a pikkelyektől), Egy éles kés és egy nagy vágódeszka kell csak hozzá. Levágjuk a hal fejét, majd a gerince mentén hosszában elkezdjük a bordacsontok mentén lefejteni a húst. Ezt mindkét oldalon megtesszük és a munka dandárjával el is készültünk. A csontok vezetik a kést, így nem annyira bonyolult mutatvány. A keserű fogat ne felejtsük el kiszedni (más néven garatfog), amely a fej hátsó részében található, jellegzetes alakú csontos képződmény. Ha ezt elfelejtjük, akkor keserű lesz az ételünk és annyi neki.

Ha a hal két oldaláról lefejtettük a húst, akkor a csontos váz, a farok, uszonyok és fej marad. A fejből én kiszedem a szemet, a kopoltyút, a többi mehet bele a lébe.
A halhúst milliméterenként a bőrig beirdaljuk, hogy egyben maradjon, majd kisebb darabokra vágjuk, gyengéden besózzuk és félretesszük, amíg a leves elkészül.

A csontos vázat ahogy tudjuk összevágjuk és a többi maradék alkatrésszel hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, akkor mehet bele a hagyma, amelyet elég nagyobb darabokra vágni, a fokhagymák egyben és a szemes bors. Ha felforrt, akkor sózzuk, halászlé kockát teszünk bele és közepes tűzön forraljuk addig, ameddig a halhús leesik a csontokról. Gyakorlatilag "rommá főzzük" az egészet. Én 2 órát főztem, biztos, ami biztos alapon, nekem így vált be. Ahogy fő, a lé szépen átalakul. A hús lefő a csontokról, a hagyma szétfő, így a lé szépen sűrűsödik. Van, aki nem passzírozza, én igen. Egy csomó értékes anyagot lehet így kinyerni, így vétek lenne kidobni. Leszűrjük a lét, a visszamaradt "anyagot" pedig levesszűrőn átpasszírozzuk (akinek van paradicsom passzírozója azzal a legegyszerűbb az egész). Ha megvan az alap, akkor jön az, amely miatt rögtön kitagadnak a hallé főzők, ugyanis és leturmixolom az alapot. Ennek két oka is van. Egyrészt, hogy az esetleg a lébe eső kisebb szálkák eltűnnek, így teljesen "biztonságos" lesz a lé, a másik, hogy homogenizálja a levest a turmixolás, sokkal szebb, bársonyosabb lesz az állaga és szerintem finomabb is. Szóval leturmixoljuk az alapot, majd annyi vizet öntünk hozzá, amennyit kíván, hogy az ízlésünknek megfelelő sűrűséget beállíthassuk. Visszatesszük a tűzre és hagyjuk pár percet állni. Mivel plusz zsiradékot nem tettünk az ételbe, csak a halból kifövő zsírok lesznek a lében, így meg kell várnunk, hogy feljöjjön ez a zsír a felszínre, mert a paprika zsírban oldódik. Ha feljött a zsír, akkor megszórjuk paprikával (aki szereti a csípőset csípőssel is), majd felforraljuk.

Ha felforrt a levesünk, akkor beletesszük a beirdalt filédarabokat és pár perc alatt készre főzzük. Ha van belsőség, akkor azt is beletesszük a lébe. Ha a halszeletek is benne vannak, akkor kóstoljuk csak meg, ha kell ízesítsük még és készen is vagyunk.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...