Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. november 18., vasárnap

Sült kacsacomb velesült krumplival és párolt lilakáposztával

Régen sütöttem már kacsát. Nem is tudtam hirtelen, hogy hogyan fogjak hozzá. Fő cél a ropogós bőr és az omlós hús. Biztos, ami biztos alapon először megpirítottam a húst és csak ezután toltam be a sütőbe, így garantált a ropogós bőre. Előtte azonban, hogy élvezhető legyen a dolog, alaposan meg kellett tisztítani a kacsacombokat. Nincs helye toklásznak és szőröknek. Annyira kiábrándító, amikor az ember jóízűen leülne egy látszólag finom kacsacomb elé az asztalhoz, aztán észreveszi, hogy tokos maradt. A kacsacomb bizalmi dolog. Hallottam már történetet drága étteremről, ahol csak a köret fogyott el és a pincér nem értette, hogy miért érintetlen a gusztának tűnő hús...

Hozzávalók (4 személyre):

4 darab nagy méretű kacsacomb (ha kisebb, akkor lehet személyenként 2 darabot számolni)
8 nagy darab krumpli
1 közepes fej lilakáposzta
1 nagyobbacska vöröshagyma
1 nagyobb darab savanykás alma
2 evőkanál zsír
cukor, só, bors, őrölt kömény, valamilyen lágy gyümölcs ecet (esetemben sherry ecet), száraz vörösbor (ízlés szerint), aszalt szilva, aszalt meggy, aszalt áfonya (ízlés szerint)

Elkészítése:

Az alaposan megtisztított kacsacombokat felhevített serpenyőben a bőrös oldalukkal lefelé megpirítjuk, majd átfordítjuk és a húsos felén is pirítjuk pár percig. Plusz zsiradék nem kell hozzá, mert a combokból kisül a zsír. Sütés közben sózzuk és borsozzuk mindkét oldalukat (ha van borsőrlőnk, akkor frissen őrölt borssal fűszerezzük). Ameddig a combok sülnek, addig megtisztítjuk a krumplit és nagyobb darabokra vágjuk.

Ha a kacsacombok szépen megpirultak, akkor egy megfelelő méretű tepsibe tesszük a combokat, majd mellé dobáljuk a krumplit, amit szintén sózunk. A combokból kisült finom kacsazsírral meglocsolgatjuk a combokat és a krumplidarabokat, majd alufóliával lefedjük és 200 °C-os alsó-felső sütési fokozaton (gázon élénk tűz) a sütőbe toljuk. Hagyjuk, hogy 1,5 órát süljön (nekem legalábbis ennyi időt töltöttek a sütőben). Ha a hús megpuhult, amit egy kés hegyével ellenőrizhetünk, akkor levesszük az alufóliát, a sütőt grill fokozatra állítjuk és 250 °-on lepirítjuk, hogy szép aranybarna színt kapjon a hús is és a krumpli is.

Amíg a hús sül, addig foglalkozhatunk a káposztával. Először is egy fej hagymát félfőre vágunk, amennyire csak tudjuk vékonyra szeleteljük fel. A lilakáposztát vékonyan csíkozzuk fel. Egy lábasban felmelegítünk 2 evőkanál zsírt, amire rádobjuk a hagymát és üvegesre sütjük. Ha a hagyma üveges, akkor rászórunk néhány evőkanál cukrot és karamellizáljuk a hagymát a cukorral. Ha szép aranybarna, akkor rátesszük a felvágott lilakáposztát, meglocsoljuk 2-3 evőkanál ecettel, öntünk rá 2 dl száraz vörösbort (vagy vizet), sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őröl köménnyel (vagy maggal, aki szereti) és lefedve puhára pároljuk. Közben a megtisztított almát felcsíkozzuk és a káposztához keverjük. Ha van otthon és ízlésünk úgy diktálja, akkor aszalt gyümölcsöket adhatunk még hozzá. A párolás során mindig figyeljünk rá, hogy legyen alatta folyadék, mert hajlamos lekapni. A folyadékot pótolhatjuk borral és vízzel is. Olyan másfél órát pároljuk csendes tűzön, amíg finom, vajpuha lesz a káposzta. Ha valaki ressen szereti, akkor kóstolja meg és ízlése szerint fejezze be a műveletet korábban.

Ha a káposzta elkészült kóstoljuk meg, ha szükséges, akkor ízesítsük még és meleg helyen hagyjuk pihenni.

Ha a hús elkészült, akkor már a krumpli is biztosan készen van, így már csak a tálalás van hátra. Én biztos, ami biztos alapon csináltam hozzá krumplilepénykéket is, nehogy a krumpli kevés legyen. Tálaláskor a kacsa alatt lévő finom kacsazsírral locsolgassuk meg a húst (a maradék zsírt leszűrhetjük és kiváló kacsazsíros kenyér lehet belőle reggelire lilahagymával).






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...