Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. június 17., vasárnap

Töltött karalábé

Valamiért megkívántam a karalábét. Gondoltam megtöltöm. Talán 25 éve is van már, hogy utoljára ettem töltött karalábét. Nem tudom mi az oka, de mostanában nem fásodnak meg a karalábék. Gyerekkoromban nagy szám volt, ha nem kellett kitúrni a levesből, legtöbbször annyira fás volt, hogy nem lehetett megenni. Szóval vettem két szép nagy karalábét és nem a "hagyományos" pörköltes darált húsos töltelékkel, hanem "mediterrán" beütésű besameles-sajtos-darált húsos töltelékkel töltöttem meg. Érdemes volt.

Hozzávalók:

2 jó nagy darab karalábé
15 dkg darált sertés hús
2 szál újhagyma fehér része
1 gerezd fokhagyma
néhány evőkanál olívaolaj
5 dkg reszelt sajt (ízlés szerint)
1,5 dl tej
1 csapott evőkanál finomliszt
2,5 dkg vaj
petrezselyem zöldje, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, só, bors
1 dl víz

Elkészítése:

A karalábékat meghámozzuk, majd a belsejüket kivájjuk. Elkészítjük a tölteléket. Olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Ha illatozik a fokhagyma, rádobjuk a darált húst és megsütjük. Nem adunk hozzá folyadékot, inkább lepirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk. Miközben a hús pirul, elkészítjük a besamelt. Egy kis méretű fazékban felolvasztjuk a vajat, majd az olvadt vajra rászórjuk a lisztet, úgy, mint amikor rántást készítünk. Nem kell azonban addig várni, amíg a liszt barnulni kezd, mert a besamel fehér színű, így pár perc után a felforrósított tejjel folytonos kevergetés közben felengedjük, sózzuk, borzozzuk. Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós. Szép sűrű mártást kell kapnunk (hacsak túl sok lisztet nem raktunk az elején a vajba, mert akkor előfordulhat, hogy egy gombóccá áll össze az egész, ilyenkor plusz tejjel segíthetünk rajta). 1-2 percig forraljuk a besamelt, majd beleszórjuk a reszelt sajtunk felét.
A sajt ízlés szerinti, én most trappistát tettem bele, de aki szereti camembert vagy valamilyen kék sajtot is adhat hozzá. Addig kevergetjük a sajtot a mártásban, míg elolvad, majd hozzáadjuk a közben lepirult húsunkat is és összeforgatjuk az egészet. Megkóstoljuk és ha kell sózzuk, borsozzuk még.

A kész tölteléket a karalábék belsejébe halmozzuk (az anyaghányad két nagyobb karalábéba való mennyiség). A megtöltött karalábékat egy olajozott tepsibe tesszük, aláöntünk 1 dl vizet, alufóliával lefedjük és kb. 1 órán keresztül sütjük 170 °C-on légkeveréssel (gázon közepes fokozaton). Az idő attól függ leginkább, hogy a karalábénk mikorra puhul meg, érdemes rá figyelni. Nekem most kellett egy óra.
Mikor a karalábék megpuhultak, akkor a maradék reszelt sajtot rátesszük a tetejükre, és 250 °C-ra csavarva a hőt (gázon maximum fokozat) rásütjük.

Körete nem volt, mert az a karalábé maga a benne lévő húshoz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...