Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. május 29., kedd

Babgulyás és szarvaspörkölt a Pünkösdi hegyünnepen, Pázmándon

Domak Csaba barátom meghívott egy nagyszabású főzésre. Pázmándon vasárnap Pünkösdi hegyünnep volt, itt kellett főzni vele és Zolival, hármasban. A feladat legalább 100 főre babgulyás és 25 kg szarvashúsból pörkölt készítése (újabb kb. 100 főre) volt, amellyel a szervezőket és a kiérkező vendégeket kellett jóllakatni. Számunkra a főzésé volt a  főszerep, de a rendezvényre kilátogató közönség folklór műsort nézhetett, finom pázmándi borokat kóstolhatott, volt kirakodó vásár és főzőverseny is.

Azon túl, hogy megismerkedtem a rendkívül kedves pázmándi emberekkel, megismerkedtem a rendkívül finom pázmándi borokkal is, és sikerült két olyan ételt főzni az egyedülálló panorámával rendelkező hegyoldalban, amely az üres tányérok bizonysága szerint megérte a fáradozást.

Természetesen a receptet is leírom. Íme.

Babgulyás legalább 100 főre (azért "legalább", mert a gyerekek kevesebbet esznek, mint a felnőttek)

Hozzávalók:
10 kg sertéscomb
5 kg vöröshagyma
5 kg tarkabab beáztatva
5 kg krumpli
5 kg főtt, füstöl csülök
2 db nagy méretű zellergumó
45-45 db új sárgarépa és új zöldség
rendkívül nagy csomó petrezselyem zöldje
10 db paradicsom (leforrázva, hámozva)
5 db tv paprika
1,5 kg sertészsír
8 gerezd fokhagyma
30 dkg pirospaprika
125 gr őrölt kömény
80 gr őrölt fekete bors
3 db csemege Pirosarany ételízesítő
7,5 gr babérlevél
18 dkg só
15 dkg Vegeta ételízesítő
1 üveg száraz vörösbor

Elkészítése:

A felkockázott vöröshagymát a zsíron megpároljuk, majd a húst rátesszük. Fehéredésig forgatjuk, majd rászórjuk a pirospaprikát. Hozzáadjuk a megtisztított és felkockázott paradicsomot, kicsumázott paprikát és elkezdjük főzni. Egy jó tartalmas pörköltalapot készítünk.

Főzés közben beleszórjuk a köményt, a borsot, a babérlevelet, a szétnyomott fokhagymát, sózzuk, ételízesítőt adunk hozzá. Ha a hús puhulni kezdett, akkor mehet rá a bab.

Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd főzzük. A bab felveszi a víz egy részét főzés közben, ezért azt mindig pótolni kell. Ha a bab is puhulásnak indult, akkor mehet bele a zöldség, a petrezselyem zöldje.
 
Ha a zöldség is puhulásnak indult, akkor hozzáadjuk a krumplit, majd tovább főzzük. Közben hozzáadjuk a Pirosaranyat és beleöntünk egy üveg vörösbort is. Felöntjük vízzel és az egészet készre főzzük, hozzáadjuk a felkockázott főtt, füstölt csülköt, közben kóstolgatjuk és beállítjuk az ízét.

Friss kenyérrel forrón fogyasztjuk finom vörösborral.
 


















Szarvaspörkölt (100 főre)

Hozzávalók:  
 
25 kg szarvashús
10 kg vöröshagyma
30 db TV paprika
30 paradicsom (leforrázva, hámozva)
2 kisebb tábla füstölt szalonna
1,5 kg sertészsír
1/2 zacskó boróka bogyó
5 gr babérlevél
10 dkg só
10 dkg Vegeta ételízesítő
125 gr őrölt kömény
80 gr őrölt fekete bors
2 csemege Pirosarany ételízestő
1-2 üveg száraz vörösbor
3 kg gomba (csiperke)
15 gerezd fokhagyma

 Elkészítése:

A szalonnát kiolvasztjuk a sertészsíron. A zsiradékra rádobjuk a vöröshagymát és megsütjük. A fokhagymát szétnyomjuk és ezt is beleforgatjuk a zsiradékba, majd rászórjuk a boróka bogyót és ezt is belepirítjuk.

Ha a hagyma szép színt kapott, akkor mehet rá a felkockázott hús. Csontosabb részeket, például oldalas, csonttal együtt tesszük bele. Összeforgatjuk, fehéredésig pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd mehet rá a hámozott friss paradicsom, kicsumázott TV paprika. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel. Vizet nem nagyon kell adni hozzá, mert a paradicsom és a hús enged annyi levet, hogy elég, de ha kell, akkor pótoljuk vízzel, majd főzzük. Közben mehet bele a babérlevél, a Pirosarany, Vegeta.
 
Mikor a hús már majdnem teljesen puha rátesszük a nagyobb darabokra vágott gombát és tovább főzzük, beállítjuk az ízét. Öntünk hozzá finom vörösbort is, majd készre főzzük.

Finom házi savanyúsággal (aminek a receptjét ha megkapom, akkor felrakom) és friss puha kenyérrel tálaljuk.













 












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...