Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. március 25., vasárnap

Mézes zserbó

Rájöttem ma, hogy miért szoktam ritkán mézes lapot sütni. Mert iszonyúan macerás. Az ilyen fajta tésztát hamar kell kinyújtani, mert szikkad, szárad, a széle repedezik. Azon kívül ragad is. Ha megsült, akkor hamarosan megkeményedik, majd a krémtől visszapuhul. Macerás tehát, de megéri...

Hozzávalók:

Tésztához:

15 dkg porcukor
2 db tojás
5 dkg vaj
2 evőkanál tej
2 evőkanál méz
45 dkg finomliszt
1 kis kanál szódabikarbóna

Krémhez:

0,5 liter tej
3 evőkanál gríz (vagy darás liszt, finom liszt, ami van otthon, vagy szimpatikus)
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg vaj (vagy margarin)
25 dkg porcukor

valamint baracklekvár

Elkészítése:

Először a lapokat érdemes megsütni. A  tojást, a tejet, a mézet, a vajat és a porcukrot a szódabikarbónával együtt egy fazékban langyos tűzön összemelegítjük. Ez annyit tesz csupán, hogy egy szép sima elegyet kell kapni, amit majd aztán a liszttel összekeverve megkapjuk a tésztát. Az egész folyamat pár percig tart, és ahogy látjuk, hogy homogén már, készen is van. Ne legyen túl nagy a láng és ne hagyjuk magára az alapot a tűzön, nehogy a tojás kicsapódjon és rántotta legyen belőle.
a tésztát kinyújtjuk
A lisztbe öntve az alapot fakanállal, majd kézzel összeállíthatjuk a tésztát. Ha nem akarna összeállni, akkor még egy kis tejjel segíthetünk rajta.
A kész tésztát 4 egyenlő részre daraboljuk.
Az eredeti recept úgy szól, hogy közepes tepsi méretűre nyújtjuk a lapokat és kisütjük. Én nem tudom ez mekkora, én 30x35 cm-es lapokat szoktam sütni. Vékony ugyan, de mivel sok réteg van a sütemény nem lesz azért olyan lapos. Minél nagyobbra nyújtjuk, annál nagyobb ügyességet igényel, hiszen annál vékonyabb lesz a tészta.
A kinyújtott tésztát van aki a tepsi hátára rakja és úgy süti meg. Én simán sütőpapírral bélelt tepsibe rakom és úgy sütöm meg. A sütési idő 180 °C-on kb 4 perc (gázon élénk tűzön, a közepesnél nagyobb lángon). Mielőtt berakjuk a sütőbe meg kell szurkálni villával, hogy ne púposodjon fel. Az idő azért körülbelül, mert pillanatok alatt megsül, figyelni kell. Inkább világospirosra süljön, mint sötétre, ne szárítsuk ki nagyon.
Mind a 4 lapot megsütjük és hagyjuk kihűlni.

a grízt megfőzzük
A krémhez most grízt használtam. Elkevertem a tejjel és a vaníliás cukorral csomómentesen, majd feltettem a tűzre. Ha felforrt, akkor úgy főzzük, mint a tejbegrízt addig, amíg szépen besűrűsödik. Ha készen van, akkor hagyjuk, hogy kihűljön. A vajat (vagy margarint) a porcukorral habosra keverjük. Ha szép habos, akkor beleforgatjuk a grízes alapunkat és készen van a krém.

Már csak az összeállítás van hátra. A sütőpapírral bélelt tepsibe (ami szintén hideg) belerakunk egy lapot. Megkenjük a krém felével. Újabb lapot teszünk rá. Ezt vastagon megkenjük baracklekvárral. Újabb lap következik, amire rátesszük a krém másik felét. A végén a tetejére kerül a 4. lap is. Az egészet megnyomkodjuk, hogy a rétegek rendesen összetapadjanak.

a sütemény összeállítva...
Készen is van, már csak a máz hiányzik a tetejéről.

Mázat nagyon sok módon lehet készíteni. Lehet készen is kapni mázat. Én erre a süteményre a hagyományos főzött csokoládé mázat szoktam rakni. Ez úgy készül, hogy 10 evőkanál kristálycukrot 6 evőkanál natúr kakaóporral elkeverek, hozzáadok 10 evőkanál vizet (az egész állagának olyannak kell lennie, mint egy sűrű pép, ha kíván még vizet, adjunk még hozzá), majd felforralom és addig főzöm, míg sűrű nem lesz. Ez általában 5 perc alatt bekövetkezik. Ezt követően leveszem a tűzről és 10 dkg vajat vagy margarint adok hozzá, amit eldolgozok benne még melegen. Az állaga sűrűn folyós ilyenkor. A sütemény tetején elkenem és a hűtőben várom, hogy megdermedjen.
...és mázzal leöntve

Ez a sütemény azonnal nem fogyasztható, mert a lapok kemények. Idő kell, amíg a lapok megpuhulnak, általában egy éjszaka. Aztán felvágható és fogyasztható.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...