Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. március 18., vasárnap

Képviselőfánk

Nagyon szeretem a képviselőfánkot. Az én gyerekkoromban, amikor még "mindennek olyan íze volt, mint ahogy kinézett" a képviselőfánk is nagyszerű süteménynek számított a cukrászdában. Átgondolva arra jutottam, hogy ennek viszonylag egyszerű oka van. A tejszín. Persze a vaníliás krémet lehet csinálni igazi vaníliával, de egy jó minőségű vaníliás pudinggal helyettesíthető. De a tejszín nem helyettesíthető. Talán akkor rontották el, mikor feltalálták a "növényi tejszínhabot". Ezt a szörnyűséget, ami ránézésre ugyan hasonlóan néz ki, csak az a baj, hogy a süteményt nem csak nézzük, hanem meg is esszük. Visszatérve a gyerekkoromhoz, a vajas krémben vaj volt, a tejszín igazi tejből készült. Ha igazán azt akarjuk, hogy olyan íze legyen annak, amit készítünk, ahogyan kinéz, akkor használjuk bátran a tejszínt. Persze egyszerűbb elővenni a hűtőből a habspray-t és pár pillanat alatt "elkészíteni a habot", mondjuk egy gesztenyepüréhez, vagy rányomni a képviselőfánk tetejére, de szánjuk rá az időt és rögtön tapasztalni fogjuk, hogy milyen íze lett a süteményünknek. Vagyis, hogy íze lett a süteményünknek.

A képviselőfánk nem az egyszerűen és könnyen elkészíthető kategóriába tartozik, de érdemes vele szöszmötölni, mert nagyon finom...

Hozzávalók:

Tésztához

20 dkg finomliszt
10 dkg zsír
5 darab tojás
2 dl víz
csipet só

Krémhez

0,7 liter tej
5 evőkanál cukor
1,5 zacskó vaníliás pudingpor
2 evőkanál porcukor
15 dkg margarin vagy vaj

0,25 liter jéghideg tejszín
2-3 evőkanál porcukor

a tészta elválik az edény falától
A képviselőfánk az égetett (forrázott) tészták csoportjába tartozik. Ez azt jelenti, hogy a lisztet leforrázzuk, majd a tojásokkal eldolgozzuk és megsütjük

Egy fazékban feltesszük a 2 dl vizet forrni úgy, hogy a zsírt is beletesszük. Ha felforrt, a vizes zsír, akkor hozzáadjuk a csipet sót. Ezt követően a forrásban lévő (de azért nem kell maximumon forralni, elég, ha szépen csendesen forr) vízbe beleöntjük a lisztet és fakanállal kevergetjük. Addig kevergetjük, ameddig az egész össze nem áll, elválik az edény falától. Ez a folyamat nem tart sokáig, pár perc alatt össze fog állni. Az edényt levesszük a tűzről.
egyesével beledolgozzuk a tojásokat
Pár percet hagyjuk állni, majd a még meleg tésztába egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Beleütünk egy tojást, fakanállal addig kevergetjük, ameddig felveszi, szépen beledolgoztuk. Ezt annyiszor ismételjük, ameddig valamennyi tojást beledolgoztuk. Szépen türelmesen kell kavargatni és szépen felveszi a tojásokat az alap.
A tészta ezzel elkészült.

a tojásokat felveszi és szép sima lesz
A tészta sütése egy kicsit macerás. A tésztát hagyjuk kihűlni, majd egy tepsibe sütőpapírt rakunk és kis halmokat rakunk rá. A képviselőfánk lehet gömbölyded és lehet hosszúkás alakú is, így mindenki ízlése szerinti formát alakítson ki. Én két evőkanál segítségével szoktam kialakítani a halmokat. Amikor a sütőpapírra rakjuk, akkor ügyeljünk arra, hogy a tészta sülés közben megdagad, így elég helyett kell ehhez hagynunk a tepsin -körülbelül 4-szeresére fog dagadni a tészta süléskor-. Ezzel a formázási móddal nem lesznek gyönyörű szép és egyforma tésztáink, amolyan házias rusztikus jegyeket fognak magukon viselni. Ha "formásabb tésztákat" akarunk, akkor a tésztát lisztezett deszkán kisodorjuk, 3 cm-es darabokra vágjuk, majd egyforma golyókat sodrunk a kezeink között és ezt tesszük a sütőpapírra.
tepsibe porciózzuk...

Sütése. Az a lényeg, hogy mire megsül a tészta a térfogata megnő és belül hártyaszerű lesz, amely majd a krémnek lesz a helye. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra légkeveréssel (gázon majdnem maximum). Betoljuk a tepsit, majd 25 percig úgy sütjük, hogy nem nyitjuk ki a sütő ajtaját. Ha szép barnára sültek a tészták, akkor lejjebb vesszük a hőt és 170 °C-on még úgy 10 percig sütjük. A tésztának ropogósnak kell lennie, mert a krémtől lágyulni fog és ha nem elég ropogós, akkor túlzottan ellágyulhat és elmállik. Ha készen van, akkor fogjuk meg és ha kopogós-ropogós, akkor jó, ha lágy lenne, akkor süssük még pár percet.

A kész tésztáinkat kiszedjük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.

Elkészítjük a krémet. Az egyszerűbb megoldás, hogy készítünk egy vaníliás pudingot, a 1,5 zacskó vaníliás pudingot 0,75 liter tejjel főzzük fel.
...és megsütjük
Ha valaki belevág a macerásabb részébe a krémnek, akkor főzött vaníliakrémet is készíthet 5 tojás, 6 dl tej, 15 dkg cukor, 1 rúd vanília segítségével. Ez úgy készül, hogy a tojások fehérjét a cukor 2/3-ával vízgőz felett keményre verjük. A tej 2/3 részét egy fazékban a félbevágott és kikapart vaníliával feltesszük a tűzre és felforraljuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral, hozzáadjuk a maradék tejet, beleforgatjuk a lisztet, majd óvatosan hozzáöntjük a felforralt vaníliás tejet, közben folyamatosan kevergetjük, nehogy összekapja a hő a tojásokat. Ha ez kész, akkor a krémalapot egy szűrőn keresztül visszaöntjük a fazékba, amiben felforrt a tej és szép, lassú tűznél folytonos kevergetés mellett addig főzzük, ameddig besűrűsödik.
Ha készen van, akkor levesszük a tűzről és beleforgatjuk a tojásfehérje habot is, majd hagyjuk kihűlni. Szóval elkészítjük a vaníliás pudingot...

Már csak a sütemény összeállítása van hátra.

a betöltött kész képviselőfánk
A kész tésztáinkat kettévágjuk 2/3 magasságuknál. A belsejükből, amely majd a krémnek ad majd helyet kikapargatjuk a hártyaszerű belső részt. Előfordulhat, hogy nem találunk ilyen hártyaszerű részt, akkor csak kettévágjuk és kész. A nagyobbik részbe beletöltjük a vaníliás krémet, majd tejszínt kanalazunk rá és rátesszük a kalapját. Annyi krémet tegyünk bele, hogy rendesen kitöltse az üreget és a tejszín kicsit kiemelkedjen, hogy szépen nézzen ki.





Ha készen van, akkor megporcukrozhatjuk ízlésünk szerint és hideg helyen pihentetjük egy fél órát, majd fogyaszthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...