Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. február 26., vasárnap

Könnyed húsgolyók

Mondhatnánk fasírtnak is, de ez nem az a klasszikus fasírt. Nincs benne vöröshagyma, fokhagyma. Tapasztalatom szerint könnyebben emészthető klasszikus társánál, nem terheli meg a gyomrot. Mivel ez most darált pulykából készült, megkockáztatom, hogy egészséges is.

Hozzávalók:

Húsgolyóhoz:

40 dkg darált hús (jelen esetben darált pulykahús)
15 dkg beáztatott zsemle vagy kenyér
1 db tojás
só, bors, paprika, őrölt kömény
zsemlemorzsa
étolaj

Körethez:

pár szem krumpli
vaj vagy margarin
tej vagy tejszín
só, őrölt szerecsendió

Elkészítése:

A darált húst a vízbe, vagy akár tejbe áztatott és kinyomkodott zsemlével, vagy kenyérrel és a fűszerekkel összedolgozzuk. A fűszereken lehet változtatni ízlésünknek megfelelően. Akár szétnyomott borókabogyóval is ízesíthetjük, ha mondjuk skandináv "beütést" akarunk neki adni. Ütünk bele egy tojást. A kész masszából apró golyókat formázunk és miután zsemlemorzsába forgattuk közepesen forróra melegített bő olajban megsütjük. Lassan kell sütni, hogy belül is átsüljön.
A fűszerezést ízlés szerint végezzük, így érdemes egy apró darabot megsütni és megkóstolni, hogy szükség esetén korrigálhassuk az ízét nekünk tetsző módon. Ha marhának vagy sertésnek a húsából készítjük, akkor a beízesített alapunkat megkóstolhatjuk nyersen is, de szárnyasok esetén nem tanácsos a nyers húst kóstolgatni, így ebben az esetben mindig süssünk meg egy darabot és úgy kóstoljuk meg.

A kész golyócskákat krumplipürével tálaljuk.


A krumplipürét úgy készítjük, hogy a tisztított krumplit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A még meleg krumplihoz vajat vagy margarint adunk, krumplinyomóval összetörjük és tejet, vagy tejszínt adunk hozzá. Aki szereti reszelhet bele egy kis szerecsendiót. Ha készen van megkóstoljuk és ha kell megsózzuk. Van aki darabosabbra, van aki krémesebb állagúra készíti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...