Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. január 27., péntek

Tejszínes-gombás gnocchi

Hozzávalók:


a gnocchihoz:

2 nagyobb burgonya
finomliszt



a szószhoz:


25 dkg gomba (laska, barna vagy fehér csiperke, bármilyen húsos gomba vagy gombamix)
0.5 liter tejszín (jó zsíros)
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 kis fej hagyma
kis darab vaj, pár evőkanál olívaolaj
só, bors, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom ízlés szerint


Elkészítés:

A szósz:

1. A gombát nem kell meghámozni, csak dörzsöljük le róla a szennyeződést, a homokot vagy a földet.


2. Daraboljuk fel a gombát. Ha apróbb, akkor egyben lehet hagyni, vagy ketté lehet vágni, ha nagyobb négyrét, vagy szeletelve. Ízlés szerint. Az Aldiban lehet kapni egy üveges gombamixet az úgy jó, ahogy van, nagyon finom és készen van, nem kell sütni, párolni.

3. Egy lábasban odateszünk egy darabka vajat és egy pár kanál olívát és kis tűznél hevítjük, nehogy megégjen.

4. Összevágunk nagyon finomra egy kis fej hagymát és az olívás vajas keverékre rakjuk, majd üvegesre pároljuk.

5. Hozzáadjuk a gombát és zsírjára sütjük, ami azt jelenti, hogy ha beletettük a zsiradékba, akkor először levet enged, majd ha ezt a levet elfövi és akkor készen van. Közben sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a többi zöld fűszert (kivéve petrezselyem), de csínján bánva velük, nagyjából egyforma mennyiséget használjunk. Ha a konzerv gombát használjuk (ami sima üveges szeletelt csiperke is lehet akár)

6. Ha zsírjára sült, vagy az üveges átmelegedett a zsiradékban, akkor nyakon öntjük a tejszínnel és közepes tűzön beforraljuk. Ez azt jelenti, hogy türelmes várunk néhány percet, ameddig szépen mártás sűrűségűre forr. Közben megszórjuk a nagy csokor felaprított petrezselyemmel (egy kicsit rakjunk félre a tálaláshoz). Ha beforrt, akkor részen van, megkóstoljuk és utánaízesítjük.

A gnocchi:

1. A burgonyát sós vízben teljesen puhára főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni.


2. Miután kihűl áttörjük burgonyanyomón (ha nincs szitán, ha az sincs villával törjük össze) és sima fehér lisztet adunk hozzá, annyit amennyit felvesz, tehát nem fog már ragadni (kóstoljuk meg és ha sótlan, akkor adjunk hozzá egy kevés sót). Közben odateszünk egy fazék vizet forrni.

3. Tekintettel arra, hogy a gnocchi a magyar burgonya nudli elegáns neve (némi túlzással) így egyszerűen csak nudlit készítünk, ahogy kell. Ami azt jelenti, hogy egyszerűen kígyókat sodrunk a tésztából és az egyenletes tésztakígyóból, amely kb 1-2 cm átmérőjű, kb. 2-3 cm hosszúságú darabokat vágunk. Az eljárás közben mindent lisztezzünk, mert ragadhat (nem kell pánikolni, ha ragad). Ha nagyon "gnocchisra" akarjuk, akkor egy villával enyhén megnyomjuk, miközben egyszer átfordítjuk a deszkán, így kis rovátkák lesznek rajta.

4. Az időközben felforrt vizet megsózzuk (sós legyen, mint a tenger) és a csíkos vagy sima felületű kis tésztáinkat beledobjuk. A víz nem kell, hogy zubogjon, csak szépen forrjon. A tészták lemerülnek a víz aljára, majd egy pár perc alatt felúsznak a víz tetejére, amikor már készen is vannak. Nem főzzük tovább, mert túlfő és szétesik! Attól függően, hogy mekkora a fazekunk, mennyi tésztát tettünk a fazékba vagy tésztaszűrővel kihalásszuk és a következő adaggal megismételjük a főzést a feljött tésztákkal, vagy egyszerre leszűrjük az összeset. Ha beletettük a tésztákat a vízbe, akkor nagyon óvatosan kavargassuk, nehogy szétessen!


Összeállítás és tálalás

Ha ügyesek voltunk, akkor majdnem egyszerre van kész a szósz és a gnocchi. Ha nincs akkora gyakorlat, akkor előbb a szószt készítsük el.

Az összeállítás annyit tesz, hogy a szószba forgatjuk a kifőtt és leszűrt gnocchit és összerázzuk, finoman összekeverjük. A cél az, hogy a gombás szósz bevonja a tésztát.

Tányérba (vagy tányérokba) rakjuk és megszórjuk a maradék friss petrezselyemmel.

Elkészítési idő: maximum 45 perc hámozással, mindennel együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...